De Lier

De Lier is een mooi dorp in Het Westland. Deze Glazen Stad is ingeklemd tussen Delft, Den Haag, Rotterdam aan de ene en de Noordzee aan de andere kant.
Het dorp telt ca. 11.000 inwoners. Ondanks het feit dat het een relatief klein dorp is heeft het alle mogelijke voorzieningen: Winkelcentrum, sporthal, zwembad, bibliotheek, uitgebreide sportaccommodaties (voetbal, tennis, handbal, korfbal etc.)
Het kenmerkt zich door een bloeiend verenigingsleven op verscheidene gebieden: Muziek, zang, toneel etc.

Wanneer u het dorp nadert is het eerste wat u ziet: de scheve Dom.
Het dorp telt 4 kerken. Een Rooms Katholieke Kerk, twee PKN-kerken en een Gereformeerde kerk vrijgemaakt.
Veel inwoners van ons dorp zijn op een of andere manier betrokken bij de tuinbouw die deze streek kenmerkt. Het is hier echter ook goed wonen voor mensen die werken in de grote steden.

Maassluis, eerste stad aan de waterweg

In de provincie Zuid-Holland, ligt, als eerste stad aan de Nieuwe Waterweg, Maassluis. Maassluis heeft zo’n 33.000 inwoners. De geschiedenis heeft geleerd dat Maassluis een plaats was, waar je niet om heen kon. Trouwens ook niet om haar buurgemeente Maasland. Samen danken ze hun ontstaan aan een sluis in de rivier de Maas: ‘De Maeslandtsluys’
Het water heeft in de geschiedenis van Maassluis een belangrijke rol gespeeld. De visserij, de zeeslepers en loodsen.
Veel daarvan kunnen we terug vinden in het Nationaal Sleepvaartmuseum met als pronkstuk de stoomsleeper ‘Furie’. Bekend van de t.v.serie ‘Hollands Glorie’.

Maar ook vandaag wordt nog volop gebruik gemaakt van het water in de recreatieplassen. En ligt er in de Waterweg een imposante bouwwerk dat ons tegen hoog water en stormvloed moet beschermen; ‘De Maeslandtkering’. Zeker een bezoek waard.

Er valt ook genoeg te zien en te horen in Maassluis: orgelconcerten in de ‘Grootte Kerk’ uit 1639 op het Schanseiland. Vanaf die plek vertrok veerman Coppelstock tijdens de 80 jarige oorlog naar Den Briel.
Het Garrels-orgel van de Grootte Kerk in Maasluis. Maassluis is een stad waar genoeg te doen is en waar het goed wonen is.

Maasland

Ingeklemd tussen Rotterdam, Hoek van Holland en Den Haag is er ook Maaslands natuurschoon. De vlieten met de vlietlanden, de polders, boerderijen, vogelbroedplaatsen, recreatieplassen en het strand op steenworp afstand.
De geschiedenis van Maasland gaat terug tot voor het jaar 1000. De plaats ‘Masalanda’ is één van de oudste vestigingen van het graafschap Holland. Opgravingen in onder andere de Oude Campspolder en Kralingerpolder brachten voorwerpen uit de Romeinse tijd en de Midden IJzertijd (500-350 voor Christus) aan het licht. Omstreeks het begin van de 10e eeuw werd aan de Gaag een burcht aangelegd.
Na de graven Dirk II en Floris V worden de grafelijke bezittingen verkocht aan de Duitse Orde, die de verblijven omvormde tot commandeurshuis.

Het centrum van het tegenwoordige Maasland ademt nog de tijd van weleer.
De Gaag die door het centrum heen stroomt en de pittoreske gebouwen er langs geven het een Middeleeuws uiterlijk. De laat-gotische Nederlands-Hervormde kerk uit de 15e eeuw en de directe omgeving is een bezoekje
waard.

In het museum De Schilpen kan de sfeer van een oude kruidenierswinkel opnieuw beleefd worden. Het museum ligt midden in het centrum aan de Gaag, schuin tegenover de Hervormde Kerk.